Narsist İyileşebilir mi? Narsist Değişebilir mi?
Hayatınızdaki bir insana narsistik kişilik bozukluğu tanısı konulduysa veya narsist olduğundan şüphelendiğiniz bir insanla beraberseniz, ilk cevabını aradığınız soru muhtemelen bu olacaktır: Narsistler iyileşebilir mi, narsistler değişebilir mi?
Belirtmeliyim ki ben bir psikolog veya psikiyatrist değilim. Bu nedenle bu yazıdaki düşüncelerimi profesyonel bir görüş olarak algılamayın. Bu yüzden öncelikle insanları değişmeye yönelten faktörlerden, değişimin gerekliliklerinden bahsedip sonrasında spesifik olarak narsistlerin değişme ihtimaline dair kişisel bakışımı belirteceğim.
Her şeyden önce, herhangi bir insanın değişebilmesi için, kendisinde değişmesi gereken bir şeyler olduğunu kabullenmesi gerekmektedir. Narsistlerin en temel özelliklerinden biri ise kendilerini özel ve üstün olarak görmeleridir. Dolayısıyla narsistler için iyileşmelerinin önündeki engellerden ilki iyileşmeleri gerektiğini düşünmemeleridir. Zaten özel olan bir şeyi neden değiştirmek isteyesin ki? Değişmek istemeyen birinin de asla ama asla değişme ihtimali yoktur!
Narsitlerin başka bir önemli özelliği de yaptıklarının sorumluluğunu almamaları ve kendi hataları için başka insanları, durumları, çevreyi vs. suçlamalarıdır. Bu da yine narsistlerin kendilerini özel görmelerinin bir sonucudur. Başkalarını suçlama eğilimleri yüzünden değişmesi gereken biri varsa bunun kendileri değil, çevrelerindekiler olduğunu düşünürler. Örneğin; eşleri onlarla daha çok ilgilense, patronları onların değerini daha iyi anlasa, toplum onların üstünlüğünü kabul etse zaten sorunun çözüleceğine inanabilirler. Oysaki gerçek değişim başkalarını değil, kendimizi değiştirebilmemizle mümkündür.
Fakat varsayalım ki, narsist gerçekten kendinde değişmesi gereken bir şeyler olduğunun farkına vardı ve iyileşme yolunda ilk adımı attı. Belki sizin de desteğiniz sonucu; bir tedavi görmesi gerektiğini, terapiye başlaması gerektiğini kabul etti. Burada da farklı bir sorunla karşılaşıyoruz. Psikolojik ve duygusal olarak iyileşebilmemiz için zayıf yönlerimizle, bizi kötü hissettiren duygularımızla ve travmalarımızla yüzleşmemiz gereklidir. En derinlere gömdüğümüz korku, utanç, kıskançlık gibi duygularımızın gün yüzüne çıkması lazımdır. Bu duyguları ortaya çıkarmak ise ortalama bir insan için bile yeterince zordur. Çoğumuz korktuğumuzda veya utandığımızda ilk olarak bu duygulardan kaçınma ve duygularımızı bastırma eğilimi gösteririz. Kötü duygularımızı kabul etmek, onlarla yüzleşmek belli bir duygusal olgunluk gerektirir ve çoğu kişi bu olgunluğa sahip olmayabilir. Üstüne üstlük bir narsist için bu duygular tehlike anlamına gelmektedir. Özellikle gizli narsistler utançlarını direkt bir tehdit olarak algılayabilirler ve savunma mekanizmaları sayesinde geri püskürtürler.
Ayrıca terapilerde narsist ve psikolog arasında bir hiyerarşi vardır. Psikolog, narsiste yardım etmek için oradadır. Bu durum psikoloğu üst bir konuma taşımakta ve narsistlerin zaten kırılgan olan egolarını daha da zedeleyebilmektedir. Kendilerini terapistten daha üstün veya en azından terapiste eş değer gördükleri için; onun dediklerini kulak ardı etmeleri, küçümsemeleri veya hor görmeleri mümkündür. Dahası terapi sırasında psikolog narsiste, karşı tarafla empati kurdurabilmek adına hatalarını göstermeye çalışırsa buna sinirlenebilir, şaşırabilirler ve tuzağa düşmüş gibi hissedebilirler. Bu da psikoloğa karşı bir düşmanlık beslemelerine neden olabilir.
Bunların haricinde de; bazen terapiye giden insanlar normalleşmekten ve kendi kişilik özelliklerini kaybedip sıradan biri olmaktan korkabilirler. Bu durum tabi ki kendini özel gören narsistler için daha da anlam kazanır. Bir narsist kendinde bir kişilik bozukluğu olduğunu kabul ettiğinde dahi bunu bir sorun olarak görmek istemeyebilir. Hastalıklarını, “diğer sıradan insanlar” gibi olmadıklarının bir göstergesi olarak yorumlayabilirler.
Bazen de terapi odaları, onlar için sadece kendileri hakkında konuşabilmelerini sağlayan bir yer olur ki bunun da narsistlerin iyileşmelerine bir faydası olacağını sanmıyorum.
Narsistik kişilik bozukluğunu tedavi edebilecek bir ilaç da yoktur. Sadece kişinin narsisizmine ek olarak depresyon, kaygı bozukluğu gibi semptomları da var ise bunları tedavi etmek için ilaçlar vardır. Böylece kişinin duygu durumu tam olarak düzeltilemese bile etkileri hafifletilebilir.
Toparlamak gerekirse, bence herhangi birinin iyileşebilmesi ve değişebilmesi için öncelikle değişim gerekliliğini kabul etmesi, sonrasında ise bu uğurda sıkı bir şekilde içsel çalışma yapması gerekmektedir. Yani insanların her anlarında değişim yolunda bir seçim yapmaları gerekmektedir. Bu bağlamda sorun genellikle narsistin değişememesi değil, değişmeyi seçmemesidir. Sonuçta her insanın değişebilme potansiyelinin olması, her insanın değişeceği anlamına gelmez.
Öyleyse narsistler için hiç mi umut yok?
Narsisizme bir spektrum olarak bakmak lazım. Kimi insan çok hafif birkaç narsistik davranış sergilerken, kimisi de spektrumun en uç noktasında bulunmaktadır. Diyelim ki hayatınızdaki insan zaman zaman kendini üstün görme eğilimi gösteriyor, belki zaman zaman hataları için karşı tarafı suçlayabiliyor ancak diğer insanları manipüle etme, başkaları üzerinden çıkar sağlama veya insanları duygusal, fiziksel, cinsel anlamda istismar etme eğilimleri yok. Ayrıca hatasını fark ettiğinde bunu kabullenebilecek ve davranışlarını değiştirebilecek olgunluğa sahip. Öyleyse bence bu insanın değişme ihtimali daha yüksek. Bu tabi ki illa ki değişeceklerdir anlamına gelmiyor ancak bence bu kişilere karşı gerçekçi bir umut beslenebilir diye düşünüyorum.
Ancak patolojik oranda narsisizmden yani narsistik kişilik bozukluğundan bahsettiğimizde bence durum o kadar da basit değil. Bu kişilerin değişme ihtimaline karşı beslenen umut sizi zehirleyebilir.
Elbette bir narsist değişeceğine dair kolaylıkla söz verebilir. Söylenmesi gereken bütün doğru sözleri söyleyebilir. Çıkarlarına hizmet ediyorsa sizden özür dileyebilir. Bu gibi durumlarda narsistlerin manipülatif insanlar olduğunu unutmamak gereklidir. Sözler vermek, doğru laflar etmek oldukça kolaydır. Bunlar herhangi bir değişim göstergesi değildir. Boş özür dilemeler ve değişme vaatlerine kanmamak gereklidir. Bir narsist değişmesi gerektiğini söylüyorsa bu gerçekten de değişmesi gerektiğine inandığı için değil, sizi elinde tutmak için olabilir. Biraz uzaklaşıp ilişkinize belli bir mesafeden bakmayı başarabilirseniz, gerçekte uzun vadede değişen hiçbir şeyin olmadığını görürsünüz.
Belki de kendinizi bazen “Beni gerçekten seviyorsa, ilişkimizi gerçekten umursuyorsa değişemez mi?” gibi düşünceler içinde bulabilirsiniz. Ancak bu sorular gerçekçi sorular değildir.
Bana göre gerçekçi sorular şunlardır:
- Kendilerinde değişmesi gereken bir durum olduğunu kabul ediyorlar mı?
- Bir değişim var ise bu değişim davranışlarında mı yoksa sadece sözlerle mi sınırlı?
- Bir değişim var ise bu değişim uzun vadeli mi? Yoksa bir süre iyiye gittikten sonra tekrar aynı davranış ağları devam mı ediyor?
- Davranışları için sorumluluk alıyorlar mı? Yoksa başkalarını suçlama eğilimi mi gösteriyorlar?
- Davranışları için sorumluluk alıyorlar mı? Yoksa kötü davranışlarının sebebi olarak hastalıklarını mı gösteriyorlar?
- Terapiye devam ediyorlar mı? Yoksa birkaç seans sonra bahanelere mi başlıyorlar? Vakitleri olmadığından, terapistin bir işe yaramadığından, terapiye ihtiyaçları olmadığından veya zaten iyileştiklerinden mi bahsediyorlar?
- Sadece siz onları iteklediğinizde mi tedaviye sıcak bakıyorlar, yoksa kendileri mi tedavi için çözüm arıyorlar?
- Kendilerini kurban yerine koyup sizden acıma mı bekliyorlar?
- Sizden onları düzeltmenizi mi bekliyorlar? Onların yanında olmanız ve onlar için sorumluk almanız mı isteniyor?
- Sizden sürekli bir şans daha mı istiyorlar?
- Ayrıca bir narsistin değişmesini beklerken geçen uzun yıllarda, kendi akıl sağlığınızı koruyabileceğinizden emin misiniz?
Sonuç olarak bir insanın değişmesini veya iyileşmesini umut etmek –hele de bu insan bir narsistse– pek de gerçekçi değil. Değişim zordur. En basit alışkanlığınızı bile değiştirmek için ne kadar zorlandığınızı düşünün. Ayrıca burada bahsedilen bir insanın kişiliğinin değişmesi. Bu nedenle bir an önce başka bir insanı değiştiremeyeceğinizin farkına varın. Her insan ancak ve ancak kendisi isterse ve bu yönde çaba harcarsa değişebilir. Bu gerçeği kabul edip, başkalarının üzerinde kontrol kurmayı bıraktığınızda, onların da sizin üzerinizde o kadar etkisi olmayacağını fark edeceksiniz.
Maddi destek olmak isterseniz aşağıdaki linkten yardımcı olabilirsiniz.
https://www.patreon.com/narsistsiz/membership
Yazılara https://medium.com/@narsistsiz adresinden de ulaşabilirsiniz:
Kaynakça:
Samvak. “ Can the Narcissist Help Himself?”. http://samvak.tripod.com/narcissismselfhelp.html.
Medium. “When To Bury The Hope That The Narcissist Will Change”. Erişim 5 Haziran, 2018. https://medium.com/@OwnYourReality/when-to-bury-the-hope-that-the-narcissist-will-change-e9a0130ffb63.