Narsist neden sizi geri ister?
Narsistler ve diğer manipülatörler siz onlarla ilişkinizi kestikten çok sonra bile size geri dönmeye çalışabilirler. Hatta bazen terk eden taraf onlar olduğunda bile bir süre sonra kapınızda belirdiklerini görebilirsiniz.
Peki, narsist neden geri döner? Sizi sevdiği için mi yoksa özlediği için mi? Cevap elbette ikisi de değil. Narsist insanlar besinsiz kaldığı için döner. Besin ne mi? İlgi, alaka, seks, para… Sizden sonra belki bir süre yeni sevgililer veya yeni ortamlar onlara bu besinleri sağlamıştır ve içlerindeki boşluğu bir nebze doldurmuştur. Ne yazık ki narsistin içindeki boşluk öyle büyüktür ki hiçbir zaman gerçekten dolmaz. Bu devrede işin içine sizi de dâhil etmek ister. Sonuçta siz zamanında ona ihtiyacı olan her neyse bir nebze de olsa sağlamış bir kaynaksınız.
Diğer yandan, belki de narsist sizi gerçekten geri istemiyor bile olabilir. Sadece sizden herhangi bir reaksiyon almak için, hala sizin üzerinizde bir etkisi olduğunu veya hala sizi kontrol edebildiğini görmek için istiyor numarası yapabilir. Hala duygularınızı kontrol edebildiğini görmek onlara kendilerini güçlü hissettirecektir.
Sizi nasıl tekrar ilişkinin içine geri çekeceklerine gelirsek bir narsistin bunun için onlarca yöntemi vardır. İşte bunlardan bazıları:
- Yalvararak, ağlayarak: Siz yokken hep ağladığını, hiçbir şeyden keyif alamadığını, evden dışarı adımını atmadığını veya siz olmadan nasıl yaşayacağını bilmediğini söyleyebilir.
- Özürler dileyerek: Bir önceki yazımda belirttiğim gibi narsistler özür dilemekten hoşlanmaz ve bir kısmı gerçekten de asla özür dilemez. Ancak ‘gizli narsistler’ kendilerine yarar sağlayacağını düşünürse, sizi geri kazanmak için özür dileyebilirler ve yapılan hata her ne ise bir daha olmayacağına dair garanti verebilirler.
- Yakınlık ihtiyacınızı kullanarak: Sizinle uyumayı, size sarılmayı ne kadar özlediğini belirtebilir.
- Yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyerek: Çok hasta olduğunu ve yanında olmanızı istediğini veya başının belada olduğunu ve ona sadece sizin yardım edebileceğinizi söyleyebilir. O sırada başından ne geçiyorsa veya ne geçtiğini söylüyorsa bununla ilgili ona sadece sizin yardım edebileceğinizi özellikle vurgular. Örneğin; ailemle çok kötü bir kavga ettim ve bunu sadece sana anlatabilirim, çünkü beni sadece sen anlayabilirsin gibi.
- Sizi merak ettiklerini söyleyerek: Burada aslında kendilerini değil, sizi düşündükleri izlenimi yaratmak isterler. Mesela, senin için çok endişeleniyorum, bu aralar içimde kötü bir his var ve sana bir şey olacak diye çok korkuyorum, hep yanında olup seni korumak istiyorum gibi lafları sıklıkla duyabilirsiniz.
- Sadece arkadaş kalmak isteyerek: Bu istek tamamıyla doğru bile olsa -ki büyük ihtimalle değil- neden bir narsistle arkadaş kalmak isteyesiniz ki?
- Arkadaşlarınızı, ailenizi ve hatta çocuklarınızı araya sokarak: Onların tarafını tutacağını bildikleri herhangi biri vasıtasıyla size ulaşmaya çalışabilirler. Bu kişi çocuğunuz olsa bile.
- İlişki bitmemiş gibi davranarak: Bu maddenin kulağa biraz saçma geldiğinin farkındayım ancak bu gerçekten de narsistlerin insanları geri kazanmak için yaptıkları hamlelerden biri. Eğer terk eden taraf onlarsa, size aslında terk etmediklerini, sizin onları yanlış anladığınızı, çok abarttığınızı veya biraz uzaklaşmanın ilişki için daha iyi olacağını düşündüklerini ve bunun için gittiklerini söyleyebilirler. Eğer terk eden taraf sizseniz, onlardan ayrılma isteğinizi hiç duymamış gibi davranıp hiçbir şey olmamış gibi size mesajlar atmaya ve sizi aramaya devam edebilirler. Onlara, ayrılma isteğinizde ciddi olduğunuzu anlatmaya çalışırsanız sürekli geçiştirebilir veya sizin bir süreçten geçtiğinizi, ayrılmaya hiç gerek olmadığını, sadece bir süre ara vermek istediğinizi düşündüklerini duyabilirsiniz. Bir narsist ‘hayır’ sözünü duymamakta oldukça başarılıdır.
- Rastgele mesajlar göndererek, ‘yanlışlıkla’ arayarak: Burada amaç ara ara kendini hatırlatmaktır. Sevgililer günü, doğum günleri, bayramlar gibi özel günleri kutlayan bir mesajla bir şekilde radarınızda kalmaya devam edebilir. Aynı zamanda sizi kıskandırmaya çalışmak için de mesaj atıp araması mümkündür. Örneğin; telefonunuzda ‘Akşam 8 de buluşuyoruz, değil mi?’ gibi bir mesajla karşılaşırsanız, mesajı ‘yanlışlıkla’ attığını ve aslında başkasına mesaj atmaya çalıştığını da ekleyebilir. Burada amaç sizden iyi veya kötü herhangi bir reaksiyon almaktır. Bir narsist için iyi veya kötü reaksiyon aslında aynı şeydir. Her ikisi de onlara unutulmadıklarını ve hala sizin hislerinizi bir şekilde etkileyebildiklerini gösterir.
- Geleceğe dair vaatler vererek: Size geleceğe dair bir sürü söz verebilir ve bu sefer her şeyin daha iyi olacağını garanti edebilir. Oldukça teatral ve aşırı davranışlarda bulunabilir. Eğer narsist bir erkekse bu gelecek sözü evlilik teklifi bile olabilir.
- Hediyeler vererek: Narsistin idealize etme evresiyle ilgili yazdığım yazıda da bahsettiğim gibi narsist zaman zaman sizi hediyelere boğmayı ve şımartmayı seçer. Sizi geri kazanmak için de yine aynı yönteme başvurması mümkündür. Sonuçta bütün o hediyeler, güzel sözler zamanında başınızı döndürmeye yetti. Şimdi neden yetmesin? Hatta belki de bunun için sevgililer gününü bekliyordur.
- Kendinizi suçlu hissettirerek: Ben sana bunu asla yapmazdım, diyebilir narsist. Sizi bencil olmakla ve sadece kendinizi düşünmekle suçlayabilir. Sonuçta narsistler karakterlerindeki sorunlu yönlerin aslında sizin karakterinizdeki sorunlar olduğunu düşündürtmekte oldukça iyidir.
- Duygu sömürüsü yaparak: Beni çok incittin. Kalbimi kırdın. Beni tek başıma bıraktın. Haksız olduğumu kabul ediyorum ama sen de beni terk ettin. Beni gerçekten sevseydin, bir şans daha verirdin. Bütün bu sözlerle duygularınızı kullanarak sizi elde etmeye çalışabilir.
- Hiç yapmadığınız bir şey için suçlayarak: Örneğin; sizi ona karşı sadakatsiz olmakla suçlayabilir. Siz kendinizi aklamaya çalışır ve gerçekleri anlatmaya yeltenirseniz, amacına ulaşmıştır bile. Çünkü sizden istediği tepkiyi almıştır.
- Bağırarak, tehdit ederek: Denedikleri diğer yöntemler işe yaramazsa narsist kontrolünü kaybedebilir. Size bağırabilir, açıkça tehditler savurabilir. Bana geri dönmezsen bunun sonuçları olacağını biliyorsun, çocuklarını bir daha görmeyi bekleme veya herkese senin nasıl biri olduğunu göstereceğim gibi ifadelerle sizi geri döndürmek için korkunuzu kullanmayı seçebilir.
Siz geri geldikten sonra ne olur?
Başlarda yine idealize teme safhası başlar. İlişkinin en başındaki güzel günlere geri dönersiniz. Duymak istediğiniz bütün sözler söylenir. Anlaşmazlıkların geri kaldığı, suların tekrar durulduğu günlerdir. Artık her şeyin yolunda gittiğinden emin olduğunuzda ise o çoktan sizden sıkılmıştır bile ve karanlık tarafları geri döner.
Sonrasında tarih tekerrür ederken ve siz aynı şeyleri tekrar tekrar yaşarken, bu sefer neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışırsınız. Aslında bir şeyin yanlış gitmesine de gerek yoktur. Siz gittiniz ve geri geldiniz, şimdi de bunun için cezalandırılmanız lazımdır.
Özellikle de başta terk eden taraf sizseniz, bu sefer ilişkiyi bitiren kendisi olmalıdır. Üstünlüğün sizde kalmasına izin veremez. Eğer terk eden taraf onlar ise durum yine çok farklı olmaz. Sonuçta sizi yine bırakabilir ve istediği zaman tekrar geri gelebilir. Bunun olmasına bir kere izin vermişseniz, neden bir daha vermeyesiniz ki? Dolayısıyla bir gün size tekrar ihtiyacı olduğunda sizi yeniden yanına çekebileceğini bilir. Üçüncü bir seçenek daha var: Sizi terk etmez. Sizi bir idealize etme, bir alaşağı etme arasında gidip gelen sürekli bir kısır döngünün içinde tutar. İşte en kötüsü de budur.
Ya siz neden ona geri dönersiniz?
Burada kendimize karşı dürüst olma zamanımız geldi çünkü cevaplar çok da hoşumuza gitmeyebilir.
- Yalnız kalmak istemeyebilirsiniz. Yalnız kalmaktansa duygusal istismarın olduğu ilişkiye boyun eğebilirsiniz.
- Kendi egolarınızın kurbanı olabilirsiniz. Demek ki beni unutmamış, beni hala seviyor diyerek onun kötü davranışlarını görmezden gelebilirsiniz.
- Gerçekten bir şeylerin değişeceğine inanıyor olabilirsiniz, o zamana kadar ilişki için verdiğiniz emeklerin boşa gideceğini kabullenmek istemeyebilirsiniz.
- Haksızlığa uğradığınız için ondan umutsuzca bir özür bekleyebilir ve haksız olduğunu itiraf etmesini isteyebilirsiniz.
- Yaşananları minimize etmeye, duygusal istismarı kafanızda aklamaya ve inkara devam edebilirsiniz. Bir manipülatör tarafından kullanıldığını kendine bile itiraf etmek oldukça zordur.
- Ona karşı sorumluluk hissedebilirsiniz. Onu kurtarmaya veya iyileştirmeye çalışabilirsiniz. (Ne yazık ki bu mümkün değildir.)
- Başka insanların ne söyleyeceğinden çekinebilirsiniz. Toksik ilişkilerde çoğu zaman istismar sadece evin içinde, gözlerden uzakta yaşanır. Bu nedenle en yakınlarınız bile ilişkinizde neler yaşadığınızı görmeyebilir veya sizi aşırı tepkiler vermekle itham edebilir. Başka insanların tepkilerinden korktuğunuz için veya ilişkideki kötü kişi gibi görünmek istemediğiniz için sessiz kalmayı seçebilirsiniz.
Bu şekilde kendinizi ikna edip ona bir şans daha vermeye mi karar verdiniz? Öyleyse duygusal istismara ve psikolojik şiddete tekrardan hoş geldiniz.
Sevgililer gününüz kutlu olsun.
Maddi destek olmak isterseniz aşağıdaki linkten yardımcı olabilirsiniz.
https://www.patreon.com/narsistsiz/membership
Yazılara https://medium.com/@narsistsiz adresinden de ulaşabilirsiniz:
https://medium.com/t%C3%BCrkiye/narsist-neden-sizi-geri-ister-610066d7a83a
Kaynakça:
Psych Central. “Research Finds That Narcissists Try To Remain Friends With Their Exes For Darker Reasons”. Erişim 9 Ağustos, 2018. https://blogs.psychcentral.com/recovering-narcissist/2018/08/research-finds-that-narcissists-try-to-remain-friends-with-their-exes-for-darker-reasons/.
Elephant Journal. “How to Know if Someone is Hoovering You”. Erişim 12 Ocak, 2016. https://www.elephantjournal.com/2016/01/how-to-know-if-someone-is-hoovering-you/.