Narsistin Karalama Kampanyası
Karalama kampanyası; kişiyi güvenilmez kılmak, gözden düşürmek ve neticesinde yalnızlaştırmak için sistematik bir şekilde bir yığın yalan veya aldatıcı bilginin yayılmasıdır. Narsistler ve diğer duygusal manipülatörler çoğu zaman hayatınızdan usulca, sorunsuz bir şekilde çıkma taraftarı değildirler. İster onlar sizi bırakıyor olsun, ister siz onlarla aranıza sınır koymaya çalışıyor olun, olası bir ayrılık neticesinde narsistin hakkınızda akıl almaz yalanlar veya yanıltıcı bilgiler yayarak sizi küçük düşürmeye çalışması, itibarınızı zedelemesi mümkündür. İlişki sırasında da narsistin sizin hakkınızda doğru olmayan söylentiler yayması mümkünse de, ayrılık sırasında ve sonrasında karalama kampanyası hız ve agresyon kazanır.
Karalama kampanyası ile narsist, sizin arkadaşlık ve aile ilişkilerinizi bozmaya çalışabilir, iş hayatınızı etkileyebilecek söylentiler çıkarabilir veya ortada boşanma ve çocukların velayeti gibi konular varsa kanun önünde yalan söylemekten de çekinmeyebilir. İlginç bir şekilde narsist, uğruna savaştığı, yalan söylediği konularda gerçekten istekli bile olmayabilir. Örneğin; boşanma sırasında her konuda hakkınızda yalanlar söyleyip, çocukların velayeti için sizinle kıyasıya rekabete girmiş olabilirler ancak çocuklarla daha fazla vakit geçirmeyi gerçekten istemiyor olabilirler. Veya iş ilişkilerinizi baltalamak veya arkadaşlarınızla aranızı bozmak onlar için herhangi bir yarar sağlıyor gibi görünmeyebilir. O halde karalama kampanyasının ardındaki amaç her zaman bir şeyler elde etmek değildir.
Narsistler Neden Hakkınızda Bir Karalama Kampanyası Yürütürler?
– İmajlarını korumak ve kontrolü ellerinde tutmaya devam etmek için: Narsistler için başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğü çok önem taşır ve ayrıldıktan sonra bile kontrolü ellerinde tutmaya devam etmek isterler. Her insan kendisini huzurlu ve güvende hissetmek için belli bir oranda çevresini kontrol altında tutmaya çabalayabilir. Ancak narsistlerin kontrol arzuları bunun çok daha ötesindedir. Dışarıdan ne kadar kendine güvenli görünseler de derin toksik utanç duyguları, değersizlik hisleri ve habis güdüleri nedeniyle özellikle imajlarını etkileyebilecek durumlarda başkalarının onlar hakkında düşüneceklerini önden kontrol altında tutmaya çabalarlar. Siz onların gerçek yüzünü görmeye başlayıp onlardan uzaklaşmak istediğinizde, kendileri hakkında anlatabileceğiniz gerçeklerin toplum önünde oluşturdukları imajlarını bozma ihtimali onları korkutur. Bu nedenle sizin güvenilirliğinizi sarsarak haklarında anlatacaklarınıza kimsenin inanmamasını sağlamaya çalışırlar. Çevreleri tarafından reddedilme korkularını, sizi aşağı çekerek gidermeye çalışırlar.
– Narsistik yaralarını onarmak için: Bir narsisti terk etmeye veya en azından ondan biraz olsun uzaklaşmaya çalıştığınızda, narsistin değersizlik hislerini harekete geçirmeniz ve narsistik yaralarını deşmeniz mümkündür. Kendi canları yandığından sizin de canınızın yanmasını isterler.
– Kazanmak için: Narsistler her durumda kazanmaya oynayan insanlardır. Onlar her durumda haklı olmalı ve kendi “doğruları” diğerleri tarafından da benimsenmelidir. Ayrıca başkalarıyla empati yapabilmedeki yetersizlikleri ve sorumluluk hissetmemeleri nedeniyle size son derece gerçek dışı gelen yalanları kolaylıkla söyleyebilir, hakkınızda çarpıtmalarda bulunabilirler.
Narsistler karalama kampanyasını kendileri de yapabilir veya önceki yazımda bahsettiğim gibi uçan maymunları aracılığıyla kendi ellerini çok fazla kirletmeden de hakkınızda dedikodu ve yalanlar yayabilirler. Her narsist illa ki hakkınızda bir karalama kampanyası yapacak diye bir şey söz konusu değilse de özellikle onlar ile aranıza sınır koymaya kalktığınızda veya tamamen sıfır iletişime geçtiğinizde karalama kampanyası ile karşılaşma olasılığınız vardır.
Karalama kampanyası çok açık ve tehditkâr bir şekilde de olabilir, çok gizli saklı bir şekilde de. Örneğin karalama kampanyası yapan kişiler, sadece sizin iyiliğinizi istediklerini, hiçbir şekilde size zarar vermek gibi bir niyetleri olmadığını söyleyebilirler.
Narsistin Karalama Kampanyası Karşısında Ne Yapmak Gerekir?
– Dâhil olmamaya çalışın: Narsistin kendi düştüğü tuzağa düşmeyin ve başkalarının hakkınızdaki düşüncelerinin sizi tanımlamadığını içselleştirmeye çalışın.
– Duygusal tepkiler vermeyin: Hayatınızın bir noktasında önemli bir yer edinmiş bir insan sizi bu kadar alçak bir yolla alaşağı etmeye çalıştığında kızgınlık, üzüntü, hayal kırıklığı, utanç, şaşkınlık gibi birçok duyguyu deneyimlemek mümkündür. Ancak bu duyguları narsiste belli ettiğinizde, ona narsistin hal ve hareketlerinin hala sizi etkilediğini gösterir ve karalama kampanyasının amacına ulaştığı bilgisini verirsiniz. Bu durum, narsistin karalama kampanyasını ateşlendirmesine neden olacaktır. Ayrıca narsistler karalama kampanyalarını sizin ne kadar sinirli olduğunuz, ne kadar aşırı duygusal ve kontrolsüz olduğunuz, ne kadar ani ve gereksiz tepkiler verdiğiniz veya basitçe ne kadar deli olduğunuz üzerine de kurabilirler. Bu durumda örneğin sizin dayanamayıp onlara bağırmanız, sizi kötü gösterecek ve onların elini kuvvetlendirecektir. Narsistin sizi provoke etmesine izin vermeyin.
– Narsistin kıskançlığını tetiklemeyin: Olumsuz duygusal tepkiler gibi, aşırı olumlu bir ruh haline bürünüp hayatınızın onlarsız ne kadar iyi, ne kadar mutlu olduğunu duyurmak isteyebilir ve onların yaptıklarının veya söylediklerinin hiç umurunuzda olmadığını belirtebilirsiniz. Oysaki bu davranışlar da hala onlara kendinizi kanıtlamaya çalıştığınızın bir göstergesidir.
– Güvenebileceğiniz insanlar bulun: Özellikle de yasalar önünde kendinizi savunmanız gerekiyorsa, avukatınızın ve çevrenizdeki diğer insanların manipülatif insanlara aşina olduğundan, onların ne gibi davranışlar sergileyebileceğini öngörebildiğinden emin olun.
– Kanıtlanabilir davranışlara odaklanın: Eğer narsistin hakkınızda söyledikleri sizin örneğin çocuğunuzu kaybetmenize neden olabilecek gibi yaptırımlar doğuruyorsa mümkün olduğunca kanıtlayabileceğiniz davranışlar üzerinden kendinizi açıklayın. Narsistin ne kadar kötü, ne kadar yalancı bir insan olduğunuz söylemek yerine onun davranışları ve somut kanıtlar üzerinden ilerleyin. Duygusal ve psikolojik istismarı görmek zordur, insanların bir anda her şeyi sizin gibi görmesini beklemeyin. Aksi takdirde haklı iken haksız duruma düşme ihtimaliniz artacaktır.
– Ona kendi silahıyla saldırmayın: Bir karalama kampanyasıyla karşı karşıya kaldığınızda siz de karşılığında aynı şekilde davranıp onlar hakkında dedikodu ve yalanlar yayma arzusu duyabilirsiniz. Bu durum birçok yönden sorunludur. Öncelikle amaç sadece hayatımızdan narsisti çıkarmak olmamalıdır, aynı zamanda hayatımızdan toksisiteyi de atmaya çabalamalıyız. Ancak bir narsistin izinden gidip onun gibi davranarak hayatınızdaki zehri atamayacağınız gibi zehrin daha da derinlere yerleşmesine izin vermiş olursunuz. Yaydığınız dedikodular sayesinde narsistin canı yanabilse de uzun vadede kendinizi bir kısır döngüye hapsedersiniz. Ayrıca narsisti kendi silahıyla vurmaya çalışmak her zaman sıkıntılıdır. Unutmayın ki onlar bu oyunu daha dün oynamaya başlamadı, onlar belki çocukluklarından itibaren manipüle etmeyi öğrenen ve bu konuda zaman içerisinde uzmanlaşan insanlar. Bu nedenle narsisti taklit etmekten ve ona kendi silahıyla saldırmaktan vazgeçip, kendi izinizden devam edin.
– Başkalarını ikna etmeye çabalamayın: İnsanlar neye inanmak istiyorsa ona inanacaktır. Hakkınızda söylenen her yalan için diğer insanları ikna etmeniz mümkün olmayabilir. Hakkınızda yanlış laflar söylendiğinizi düşünüyorsanız kendinizi açıklayın ancak diğerlerinin fikrini değiştiremeyeceğinizi kabul edin. Karşınızdakilerin fazlasıyla narsistin etkisi altında olan ve fikirleri değişmeyecek insanlar olduğunu düşünüyorsanız kendinizi paralamayın ve bu insanlarla aranıza mesafe koyun. Değiştiremeyeceğiniz şeylerin peşinden gitmek yerine değiştirebileceklerinize odaklanın.
– Yansıtmaya (projeksiyon) hazır olun: Narsistin kendi yaptıklarını aslında siz yapmışsınız gibi göstermeye çalışmasına hazır olun. Ne kadar gerçek dışı görünürse görünsün doğrudan yansıtma yapmak narsistlerin sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Bir anda kendinizi bir istismarcı ve onları bir mağdur gibi gösteren bir durumla karşı karşıya gelebilirsiniz.
– Umutsuzluğa kapılmayın: Narsist bulduğu her dinleyiciye kendini anlatabilir ancak unutmayın ki onları dinlemeyen, onların gerçek yüzünü görebilen insanlar da olacaktır. Umudunuzu yitirmeyin ve kendinizi yalnızlığa mahkûm etmeyin.
– Şanslı olduğunuzun farkına varın: Narsistin karalama kampanyası nedeniyle ne kadar zor durumda kalmış olursanız olun, size sonunda gerçek yüzlerini gösterdikleri için minnettar olun. Bunu yapması kolay değildir ancak gerçekleri görebilmeniz onlarla sahte bir hayat sürdürmenizden her zaman için daha sağlıklı olacaktır. Bu kötü günlerin bir gün biteceğini ve daha ferah, daha iyi, daha kendiniz gibi hissetmeye başlayacağınız günlerin geleceğini kendinize hatırlatın.
– Onları haklı çıkarmaya çalışmayın: Karalama kampanyasının nedeninin onların canını çok yaktığınız için gerçekleştiğini ve şu an doğal davranmadıklarını düşünebilirsiniz. Hala onlara karşı hissettiğiniz duygularınız varsa, hala onların sizi sevdiğine, size değer verdiğine inanma eğilimi gösteriyorsanız, narsistin karalama kampanyası ile karşılaştığınızda bunun sevgiyle, değer vermekle uzaktan yakından bir alakası olmadığını kendinize söyleyin. Karşısındaki ile doğru empati kurabilen, ona değer veren hiçbir insan ne kadar canı yanmış olursa olsun böyle bir yola başvurmaz.
– Eski hatalarınıza geri dönmeyin: Kendinizi eleştirmeyin, yaşananlar için kendinizi suçlamaktan vazgeçin. Duygusal ve psikolojik istismar sizin suçunuz değildir.
– Yardım alın: Karalama kampanyası arkadaşlık ilişkilerinizi, aile yaşantınızı, ekonomik durumunuzu etkileyebilir ancak en çok etkilediği şey sizin psikolojinizdir. Bu süreçte bir profesyonelden, sizi anlayabilecek bir arkadaştan, sevgi dolu bir aile üyesinden veya sizinle aynı şeyleri yaşamış bir yabancıdan yardım istemekten çekinmeyin.
Maddi destek olmak isterseniz aşağıdaki linkten yardımcı olabilirsiniz.
https://www.patreon.com/narsistsiz/membership
Yazılara https://medium.com/@narsistsiz adresinden de ulaşabilirsiniz:
https://medium.com/t%C3%BCrkiye/narsistin-karalama-kampanyas%C4%B1-a66f0c60cdb9
Kaynakça:
Streep, Peg. Psychology Today. Dealing with the Narcissist’s Smear Campaign. Erişim 27 Haziran, 2019. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/tech-support/201906/dealing-the-narcissists-smear-campaign
Narc Wise. Narcissists and smear campaigns: Why they do it. Erişim 25 Nisan, 2018. https://narcwise.com/2018/04/25/narcissists-and-smear-campaigns-triggers/
Konuyla ilgili diğer yazılarım: